De Nederlandse spoorwegen

Je kunt makkelijk met de trein de wereld rondreizen, maar ook Nederland! Treinen bieden volledige bewegingsvrijheid. Niet alleen in het opzicht van het bereiken van een bepaalde plaats, maar ook aan boord.

Met meer dan 400 treinstations is reizen met de trein in Nederland zonder twijfel een uitstekende manier om het land te verkennen en als je eenmaal weet hoe het werkt, is reizen met de trein heel eenvoudig. In dit artikel vertellen we wat meer over de Nederlandse Spoorwegen.

Het eerste dat je moet weten over het reizen met de trein in Nederland is dat de meeste treinen eigendom zijn van en worden geëxploiteerd door NS, de ‘Nederlandse Spoorwegen’. De kleuren van NS zijn opvallend blauw en geel met een logo dat tientallen jaren meegaat.

Het NS-logo

De jaren zestig vormden een gouden tijdperk voor het ontwerpen van bedrijven, maar er zijn nog steeds niet veel identiteiten uit die tijd in gebruik. Een uitzondering is het logo van de NS (Nederlandse Spoorwegen). Ontworpen door Gert Dumbar, het blijft een van de oudste bedrijfslogo’s die nog in gebruik zijn in Nederland. Gert was op dat moment een creatief directeur bij Tel Design, maar nadat hij Studio Dumbar in 1977 had opgericht, duurde het niet lang voordat de terugreis begon.

In de jaren tachtig werkte Studio Dumbar aan een aantal projecten voor de Nederlandse Spoorwegen, waaronder informatiegrafiek voor routeplanners en dienstregelingen die nog steeds in gebruik zijn. De levensduur en benchmark-status van deze projecten zijn het bewijs van een visueel identiteitsontwerp op zijn best.

Hoe gebruik maken van de NS-diensten?

Sinds 2014 is de enige manier om met de trein in Nederland te reizen, met een ov-chipkaart, een creditcardpas die je gebruikt voor het openbaar vervoer. Er zijn 3 soorten ov-chipkaarten:

  1. Wegwerp: single gebruik, kan niet worden bijgevuld.
  2. Anoniem: onbeperkt gebruik, kan worden bijgevuld.
  3. Persoonlijk: onbeperkt gebruik, kan worden gebruikt voor kortingen.

Kortom, als je van plan bent om één keer met de trein te reizen, haal je de wegwerpkaart. Als je van plan bent om meerdere keren met de trein te reizen, koop dan de anonieme chipkaart. Als je van plan bent langer in Nederland te blijven, neem je de persoonlijke chipkaart en onderzoek je welk kortingsplan het meest geschikt voor je is.

Een ov-chipkaart kopen, kan aan de gele automaten van NS. Belangrijk om te weten is dat je enkel een nieuw kaart kunt kopen aan de automaat met NS-logo. De andere is een automaat om je chipkaart op te laden.